Langsigtede mål

Jeg får ofte kommentar som "Jamen han havde da feltet da du satte ham op igen" Ja, men han blev ikke til jeg sagde fri. Nogle agilityfolk undre sig over dette. Jeg undre mig mere over folk som træner nogle f.eks. nogle gode og sikre felter, de træner dem igen og igen og hunden får først lov til at gå af feltet når der bliver sagt fri, når de så stiller op til konkurrence får hunden lov til at gå inden den har indtaget positionen og inden den har fået lov til at gå. Jeg tror ikke på der findes konkurrencekloge hunde (dem som kan kende forskel på konkurrence og træning) hvis deres hundefører ikke har ændret på kriteriet til konkurrence i forhold til træning.
 
Yvonne og Bas viser feltkriterier selv om det tager lidt tid.
 
Et godt motto "Træn som du konkurrere, og konkurrer som du træner" Når jeg stiller til konkurrence med en ny hund anser jeg prisen jeg betaler for konkurrencer, som forhøjet træningsgebyr det første år, jeg forventer intet og håber på det bedste.
 
Min langsigtede mål er:
Hurtige, sikre gennemløb hvor hunden og jeg begge kender vores opgaver.
 
Hvad gør jeg for at opnår dette mål:
 
Jeg lader aldrig Barney tyvstarte til konkurrence. Spilop, Dipsy og Pjalte gentager som hovedregel ikke fejl igen og derfor gør det ikke så meget.
Jeg lader aldrig Barney forlade sit felt før jeg siger værsgo.
Jeg stiller aldrig aldrig mine hunde hvis de ikke er motiveret.
Jeg bruger altid mange år på at komme i kl. 3.
Jeg bruge masser af tid på træning af kriterier, såsom felter, sit/bliv, motivation etc.
 
Desværre ser jeg alt for mange "konkurrencekloge" hunde, der ikke sidder ved start eller tager deres felter til konkurrence, men som gør det til træning.
Jeg ser alt for mange umotiverede trykkede hunde som til deres ejeres store tilfredshed er kommet i kl. 3 på kun 5 konkurrencer, desværre for disse hunde træner de kun kl. 3 baner og bliver stillet til konkurrencer. Der er også masse af topmotiverede hunde der sagtens kan holde til dette, dem der stormer frem og ser næste forhindring som belønning, dem er der heldigvis også mange af.
Jeg ser alt for mange agilityhunde der ikke er i form pga. overvægt eller skader, og hunde der starter deres træning før deres sener og ledbånd er færdig udviklet. At starte hundene sent giver dem bedre muligheder for at holde længe. Folk kommer stolt og fortæller mig at deres border collie på 1 år allerede kan løbe hele bane, det anser jeg ikke for noget positiv. Knoglerne er nok vokset sammen, men desværre er der mere til bevægeapperatet end det, muskler, sener og ledbånd skal være stiv og stærke inden hunden er klar til at kunne bruge til agility. Springteknisk kan små hund første springe korrekt når de er omkring 1 år og store omkring 1½år, da bevægeapperatet først her er stabilt nok. Hunde der har lært at springe unge har ofte udviklet en uhensigtsmæssig måde at springe på, enten for at komme hurtigere frem på bane (springer alt for langt) eller for at kompensere for at deres bag ikke var udviklet færdig (spring i for, bruge kun forben til at springe med), desværre for hunden med skader til følge.
 
Brezzy viser smuk springteknik (bend-work)
 
Jeg håber i weekend at se masser af gode hundefører som tænker langt frem i tiden og som ikke allerede nu sidder og drømmer om pokalerne de skal vinde, og frem for alt håber jeg at se en masse hundeførere og hunde der har det mægtigt morsomt.
 
En lille update på de yngste, som ikke løber agility.
 
Dot-Com er efterhånden blevet et rødt spetakel på godt 18 kilo, højere end Barney. Desværre er han ofte halt og "hænger" ikke rigtig sammen. Så tirsdag drager jeg afsted til et genoptræningssted med ham og håber at de kan give mig nogle gode fif til øvelser jeg kan lave med ham.
Træningsmæssigt er han sød og nem, tog dog lidt tid inden han anså træning som noget morsomt, men nu er han der og vil meget gerne. Han var i starten lidt forsigtig, men det er "desværre" forsvundet. Lige nu tror han kun han har 2 ben, ikke at jeg har problemer med dette, men desværre synes han at hans nye tænder skal bruges til enten at bide mig i hage eller rive mine briller af mens han står på 2 ben, så vi har vedtaget at 4 ben er bedste, Dot er dog ikke helt enig i den betragtning.
Sidst vi trænede med vildt bed han det i stykker, specielt fuglenes hoved var interessant, men med lidt øvelse tror jeg det er ved at løse sig.
 
Røde Dot med en and hvor hovedet stadig er intakt. Så dygtig han er.
 
Sådan er her også endnu.
 
Da han stadig er mærkeligt gående havde jeg beslutte at få ham "gennemlyst" på kryds og tvær. Intet fandt dyrlægerne, tilgengæld blev der taget så mange billeder at han lyser om natten nu. Sådan har de smukkeste led dyrlægen samlet har set på sådan et skrummel.
Desuden overrasket han mig i onsdags med at løbe super agility, ærgeligt jeg ikke fik det optaget, det stor skrumme på 18 kilo kunne kommer rundt om en springstøtte på ingen plads, fantastisk. Han bliver dog hurtig træt, han koncentrere sig som sædvanligt 100 procent for at udføre alting korrekt.
Jagtmæssigt er han rigtig godt kørende, henter alt, har et Ok søg, går dog lidt for langtfrem hvis han synes der er noget vildt længere fremme. Han er god til at stoppe når han støder vildt, han er god til er markere det og selvfølelig hente det. Han kan finde blinde apportere på mine signaler, hvis det ikke er for langt ude, og han er god til terrænskift. Så Sådan kommer nok til at stille hans første markprøve i 2009, først skal han lige bestå en vand og land prøve, var tilmeldt i 2008 men fik desværre kennelhoste, så på den igen i år.
Sådan har været til 2 rallyprøver og bestået dem begge, den sidste med 99 point. Han skal til Rallyprøve igen d. 19. april.
Sådan er en lidt forsigtig hund (ikke til jagttræning) men mega meget krudt i røven. Han kan løbe hele dagen, han har et fantastisk humør, kan med alle hunde og mennesker. Sådan er klart den mest velafbalanceret hund vi har her på farmen og når han bøjer hans store hoved lidt på skrå, så kan han charme morgenmaden fra Thomas.
 
Ja, hvem kan stå for dette, fjollelæbe og hoveddrej.
 
Jo, der kommer nok flere ft cocker her til Danmark. Han er pragtfuld.
Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

2 svar til Langsigtede mål

  1. Gitte siger:

    Hej Sanne. Super godt indlæg om træning med langsigtede mål, motivation og stævnestart.Jeg er helt enig med dig.Håbrt at Dot-Com bliver helt normal i sit ben igen. Det vil være så fedt at se en Golden give den gas på agilitybanen.

  2. Lone siger:

    God beskrivelse af felttræning til konkurrencer!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s