Bastian the Schapendoes

 
Bastian er min søster schapendoes. Indtil for 14 dag siden var Bastian en helt alm. schapendoes. Bastian er lige blevet HD fotograferet og har fået konstateret svær HD. En dyrlæge siger D/E end anden siger D/D, men uanset hvordan man vender og drejer dette så har Bastian svær HD. Desværre er Bastian på 3 år allerede så påvirket af hans HD at han ikke kommer til at løbe agility igen. Synd for min søster, som har trænet længe med ham, men endnu mere trist er det for Bastian, som godt kan lide at løbe agility og som har ondt hver dag.
 
Her er det mig der løber med Bastian. Har jeg aldrig prøvet før eller siden. Men hvor han hygger sig.
 
Bastian er nu blevet en helt ualmindelige schapendoes, for schapendoes er en sund hunderace. Desværre er Bastian ikke en enlig svale, da jeg har kendskab til endnu en som i 2007 fik konstateret så svær HD at den hellere ikke kunne løbe agility længere. Så 2 schapendoes jeg har trænet har fået konstateret svær HD (Burdte give mig kvaler omkring mine træningsmetoder Smil) Jeg synes det lyder mærkeligt 2 ud af de 10 jeg kender har svær HD. Bastian har fået sund hundemad, blev løftet op af trapper til han blev et år gammel, først startet med at træne agility da han blev 1½, lige som storesøster Sanne anbefaler dette, men på trods af dette svær HD.
 
Nå men når noget lyder mærkeligt, så skal det jo efterforskes.
 
I Tyskland og Norge HD fotografere de før de anvender hundene i avl. Sikkert pga. min manglede tysksproglige egenskaber kan jeg ikke finde deres HD statistik, men har fundet lidt på den Norske. Der er ikke så mange schapendoes i Norge og derfor er det en skidt statistik, men i mangel af bedre må den gå an.
På denne side er der 53 fotograferede schapendoes og jeg har beregnet lidt statitisk på dem.
 
HD- fri (A/B) 89 %
Let (C) 7,8 %
Middel (D) 1,9 %
Svær (E) 1,9%
 
Hvis man sammenligner med nogle racer jeg kender mere til så ses her cockerens fra hundeweb
 
Fri = 86,8%
Let = 7,8%
Middel = 3,9%
Svær = 1,5%
 
Golden retriver
 
Fri = 75,9%
Let = 14,1%
Middel = 7,7%
Svær = 2,4%
 
Både cockeren og golden retrieverens statistik er dårligere end de 53 schapendoes fra Norge, men heldigvis kan man med begge de racer vælge gode forældredyr. Cockeren minder dog meget om de norske schapendoes, og en cocker må ikke indgå i avl før den er fotograferet.
 
 
Min søster ønsker sig nu en ny schapendoes. Derfor er hun forståeligt nok meget opmærksom på HD fotografering, men der bliver som sagt kun fotograferet i Norge og Tyskland. Hun er blevet anbefalet ikke at vælge tysk, pga. manglende brugsegenskaber, men hvad vælge man så. Stor sikkerhed for en HD fri hund eller brugsegenskaber. Personligt synes jeg at hun skulle vælge en anden race, der findes masse af andre sort/hvide hunde med gode brugsegenskaber og HD fotografering (BC), men hun har håbløst forelsket sig i den race.
 
Her er lige den norske reminder på hvad HD er. Har lige snakket med en HD kyndig i DK som dog siger de anser arvbarheden for omkring 30 %, men det er ikke det vigtige synes jeg, den vigtige sætning er "Man antager imidlertid at en hund ikke udvikler HD med mindre der foreligger en arvlig disposition". Om man så kan antage at alle hunde er arveligt diponeret er en anden sag.
 

Hva er årsaken til at en hund får HD?
Utviklingen av HD hos en hund skyldes en kombinasjon av arv og miljø. Arvbarheten gir uttrykk for hvor stor del av totalvariasjonen i en egenskap som skyldes arvelige faktorer. Norske undersøkelser viser en arvbarhet for HD på noe over 20%. Dette innebærer at også andre faktorer har stor betydning for utvikling av defekten. Man antar imidlertid at en hund ikke utvikler HD med mindre det foreligger en arvelig disposisjon, men en hund trenger ikke utvikle HD til tross for at den kan være arvelig disponert.

HD en vanskelig sygdom at avle sig fra pga. de mange faktore. Jeg håber bare at alle avler ansvarligt og gør deres bedste for deres race.

Bastian skal have fotograferet sine albuer onsdag og hvis de ikke viser tegn på ledforandringer skal han have guldimplantater lagt i for at lindre smerter. Desuden bliver han HD fotograferet igen og denne gang bliver billederne sendt ind til DKK. Så jeg krydser hvad der kan krydset for Bastian onsdag.


Endnu et skønt billede fra http://www.schnauzerpower.dk/

 

 

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

2 svar til Bastian the Schapendoes

  1. KJK siger:

    Jeg håber det bedste for Bastian. jeg er selv blevet forelsket i racen og venter på at få en hvalp, men bliver helt bekymret, men vælger at stole på avleren. kh. K.A

  2. Anna siger:

    HejOm du är intresserad så kan du se statistik på http://www.schapendoesinfo.com där ligger HD/AD och ögonresultat från de nordiska länderna. Jag har tyvärr inte uppdaterat sidan det senaste året så de HD/AD problem som uppstått sedan dess finns inte med. I Sverige har vi också haft grava HD och AD under året som gått. Så att säga att det inte finns på Schapendoes är inte sant. Alla mina avlesdjur är röntgade både på Höfter och Armbågar. Jag önskar att fler skulle göra det, konstigt nog är det inte någon i Danmark som röntgar. Trots att många tränar Agility mm med sina Schapendoes. Så om man är intresserad av en Schapendoes efter friröntgade föräldrar så finns det flera kennlar i Sverige som både röntgar höfter, armbågar och mentalbeskriver. Hälsningar Anna Stridh, http://www.excerno.se

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s