Træning og opdragelse

Træning og opdragelse er for mig to vidt forskellige ting.

Opdragelse er de ting der skal til for at begå sig sammen med mig, ting i dagligdagen, opførsel over for andre hunde, renlighed, hvordan man går i en snor, slikken i opvaskemaskinen, hvem går ud af døren først, håndteringstræning, neglklipning, hilse på fremmede, hvad man bider i og ikke bider i.

Træning er de ting vi laver sammen, fordi jeg gerne vil det og jeg håber hvalpen og jeg kan findes et fælles fodslag, så der er jeg meget struktureret og lære dem et færdighed, sætter forstyrrelse på færdigheden og jeg irettesætter sjældent.

Opdragelse.

I hele deres opvækst prøver jeg at se på om jeg ønsker den adfærd når hunden bliver stor, så en af mine kæpheste er f.eks. når mennesker hilser på mine hvalpe, mine hvalpe må gerne hilse, de må gerne får godbidder af fremmede, men de må ikke opildnes, jeg ønsker ikke en voksen hund som ser et fremmed menneske og bliver tosset og tovlig, så jeg har altid min aller skrapslebenste tunge med når jeg har hundehvalpe, så jeg kan orientere folk om hvordan jeg gerne vil de hilser på min hvalp.
Trækken i snoren er det samme, fra de er i snor første gang, så er det ikke tilladt at trække i den. Jeg vil ikke have en stor hund der trækker og derfor er det fjollet at lære hvalpen dette. (skal nok vende tilbage til dette)
At have en hund der løber ud af døren/buret når jeg åbner det, gider jeg hellere ikke, så før hvalpen er faldet til ro er det ikke muligt at komme ud, så jeg bruger meget tid på at åbne og lukke døre mens en hvalp er lille.
Så summesumarum ønsker jeg ikke den adfærd når hunden bliver større og stærkere, så prøver jeg

  1. at undgå den lære den adfærd
  2. at forhindre det, hvis det ikke er noget jeg kan undgå

Jeg prøver som hovedregel at minimere opdragelse, så når jeg har hundehvalp sørger jeg for at fjerne så mange af de ting, jeg ikke ønsker de skal bide i, jeg har dog nogle ledninger to sted i huset, som ikke er sikret, disse steder får hvalpen aldrig lov til at være, når jeg ikke er tilstede, og når hvalpen bider i ledningerne er jeg der med det samme, min kommando for at lade noget være er aaaa aaaaa, når det ikke efterleves så flytter jeg fysisk hvalpen, siger aaa aaaa igen og det går jeg indtil jeg ser det trænger ind, og sådan gør jeg med alle de ting jeg ikke kan undgå.
Jeg er godt klar over at irettesættelse af hund er et kæmpe fy område i øjeblikket, men dette er sådan jeg kommer igennem tilværelse med driftstyret hunde, som jeg ikke tænker skal have lov til alt.
På kurser møder jeg ofte mennesker, der mener det er ganske forfærdeligt at sige nej til en hund, og som oftest finder jeg deres hunde enten uden drifter (altså racer der er ikke er driftige) eller stresset hunde, som tager den første indskydelse de har i deres hovede og udføre den og tit høre jeg historier om at nogle af deres hunde er ved at slå sig selv ihjel ved f.eks ikke at respektere et hjemkald eller ved at jagt fugle eller biler, og lige der synes jeg det er vigtigt, at mine hunde forstår at der findes nogle regler der skal overholdes.
I den modsatte grøft møder jeg masser af passive hunde, hunde der aldrig lære hvad de skal, men hele tiden bliver irettesat til at gøre det rigtige, det lever i et aaaaa aaaaa, nej, fy og er deres ejere synes som oftest hunden vil tage magten og de kæmper mod hinanden hver dag.
Jeg tænker en gylden mellem vej må være vejen frem, undgå nejér i videst mulig udstrækning, men gør det når det er nødvendigt og træn, samarbejd og hav det sjovt med din hund.

Opdragelsesmæssigt er der også visse racetypiske træk som jeg helt forbyder, det er ting der gør sig gældende for den ene hundetype og ikke den anden.
Mine spaniels må ikke jagte små fugle og glo efter fugle punktum.
Mine border må ikke hyrde fødder, biler, cyklister og løbere, punktum.
Så alt hyrden og jagten er forbudt, og hvis man er over det første gang, så får det hurtigt en ende. Når jeg ser det er jeg efter dem med det samme og bruge hele mit forfærdelige glose bibliotek, hvis jeg tager det i opløbet første gang, så sker det som regel ikke anden gang.
Mischief har været efter mine fødder i hyrdeposition en gang, det er ikke sket igen.
Selvom det jeg forbyder er helt naturlig for dem og jeg skal bruge det senere hen, så lære de hurtigt at kende forskel på når jeg beder dem gå på jagt/hyrde og når de selv synes de får lyst til det.
Retrieverne har som sådan ikke sådan nogle “problem” områder, men der er selvfølelig altid undtagelsen der bekræfter reglen, ingen af mine 3 retriever har haft problemer med at ville jage levende vildt, mine har kun været interesseret i de emner jeg har trænet med dem.

Træning

Træning er for mig en helt anden ting, jeg træner og træner, nyder at lære en hundehvalp alle de ting jeg gerne vil have de skal kunne. Træning er alle de færdigheder de skal bruge til den disciplin jeg gerne vil have vi kan begå os i. Vi træner en ting af gange, vi træner ting med forstyrrelser på, vi træner samme ting med mange forstyrrelser på, det er sjældent jeg irettesætter under hundetræning omend det sker, hvis mine hunde mod forventning løber efter en due, kanin, får eller andet, men her er jeg temmeligt langt i et træningsforløb og har trænet med mange forstyrrelser.

Det var en lang skriv om opdragelse og træning, I kan være enige eller uenige, dette er ikke en facitliste, men sådan som jeg gør og jeg er i den heldige situation at jeg har rigtig mange dejlige og velfungerende hunde i alle sammenhæng, som viser mig, at det jeg gør ikke er helt skidt. Afslutningsvis er her MisChief første lille træning, som skulle forstille at være på et par minutter, som endte med at blive mega lang, da hundetræneren ikke havde opstillet de bedste betingelser for at hvalpen kunne lykkedes, men hun vil reflektere over det og gøre det bedre til næste gang 😉

 

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s